مدل خوشه ای تولید محتوا (CONTENT CLUSTERS)

تولید محتوا و بازاریابی محتوایی از جمله اقداماتی هستند که یک کسبوکار در طول دوره حیات خود باید حتما به سراغ آنها برود؛ زیرا که برای رشد و به دست آوردن مشتریان جدید، در پیش گرفتن این رویکردها یک توفیق اجباری است. در این مطلب میخواهیم در مورد مدلی از تولید محتوا به نام «تولید محتوای خوشهای» صحبت کنیم. مدل خوشه ای تولید محتوا در واقع یک ساختار مدلسازی موضوعی است که محتواهای مرتبط در اطراف یک موضوع تحت عنوان «هسته» تولید میشوند.
سازماندهی محتواها از این طریق به موتورهای جستجویی مانند گوگل کمک میکند تا ارتباط بین صفحات را درک کرده و در مورد یک موضوع خاص برایتان اتوریتی ایجاد نماید. استفاده از این رویکرد مزیتهای دیگری نیز دارد. مزیتهایی از جمله بیشتر دیده شدن در صفحه نتایج موتورهای جستجو و بازگشت سرمایه بهتر از فعالیتهای بازاریابی محتوایی.
یک خوشه محتوا چه شکلی است؟
اگر هنوز استراتژی محتوایی خود را آماده نکردهاید، یا بهصورت سینوسی محتوا تولید میکنید یا پیش از شروع نوشتن نمیدانید که میخواهید در مورد چه چیزی بنویسید.
تولید محتوا به این شیوه از هیچ الگویی تبعیت نمیکند. تولید محتوا مانند یک موسیقی است. هیچکس علاقهای به شنیدن یک موسیقی بدون ریتم و ناموزون ندارد. اگر شما نمیتوانید در شکل بالا یک الگو مشخص را تشخیص دهید، پس گوگل هم نمیتواند. درنتیجه ایجاد اتوریتی برای سایت سخت و سختتر میشود. یک پست وبلاگی ممکن است برای کلمه کلیدی مورد نظر نویسنده رتبه دریافت کند، اما بقیه محتوا از این رتبه گرفتن منفعت چندانی نخواهد برد.
اما وقتی محتوایتان را به این صورت ساختاربندی میکنید، اوضاع میتواند کمی بهتر شود.
این ساختار رابطه سلسله مراتبی بین صفحات را واضحتر کرده و باعث میشود مسیر شما برای ایجاد اتوریتی برای سایت آسانتر شود.
چرا باید محتواهایتان را در خوشهها قرار دهید؟
تاریخمصرف شیوه سنتی جستجوی کلمات کلیدی برای سئو منقضی شده است و دیگر نمیتوان با تکیه بر روشهای قدیمی به جستجوی کلمات کلیدی پرداخت. به علاه الگوی جستجوی افراد در موتورهای جستجو نیز با 10 سال پیش کاملا فرق کرده است و الگوریتمهای گوگل نیز به همین دلیل تغییر یافتهاند تا خود را با این دگرگونیها وفق دهند. بازاریابان نیز باید استراتژیهای خود را توسعه دهند تا مطمئن شوند محتواهایشان در فضای آنلاین دیده میشوند. اینجا دقیقا همانجایی است که مدل خوشه ای تولید محتوا به کار میآید.
در طول سالهای گذشته تغییراتی در شیوه جستجوی افراد در موتورهای جستجو ایجاد شده است و آنها اکنون کمتر از کلمات کلیدی تقسیم شده برای جستجوی موضوع مورد نظر خود استفاده میکنند. جستجوهای افراد اکنون پیچیدهتر شده و به زبان طبیعی نزدیکتر شده است. به موازات همین دگرگونیها، گوگل نیز تکامل یافته تا بتواند نتایج مرتبطتری را به جستجو کنندگان ارائه دهد. در الگوریتمهای مرغ مگسخوار و رنک برین شاهد تلاشهای گوگل در این راستا بودیم.
بهعلاوه، رهگیری رتبه در سطح کلمه کلیدی دیگر مانند گذشته موثر نیست. گوگل اکنون جستجوها را بر اساس فاکتورهایی مانند موقعیت مکانی، جستجوهای اخیر، نوع دستگاه و… شخصیسازی میکند و به همین سبب دقت استراتژیهای متمرکز روی کلمات کلیدی کاهش یافته است.
با گروهبندی کلمات کلیدی بر اساس موضوع و رهگیری رتبه در یک سطح بالاتر، میتوانید دیدگاههای جامعتری در مورد نحوه عملکرد خود در صفحه نتایج موتورهای جستجو به دست آورید.
بنابراین خوشههای محتوایی در چندین سطح کار میکنند:
- هرچقدر که ساختار بیشتر سلسه مراتبی باشد برای سئو بهتر است و به گوگل کمک میکند تا رابطه بین صفحات را بفهمد.
- ساختار مدل خوشه ای تولید محتوا باعث میشود تا شما به جای کلمات کلیدی روی موضوعات محتوایی تمرکز کنید که ارزش افزوده بالاتری در بلند مدت دارد.
- ساخت یک صفحه در مدل خوشه ای تولید محتوا به شما کمک میکند تا رتبه خود برای یک موضوع خاص را بهبود دهید؛ درحالیکه نوشتن یک پست وبلاگی بلند برای هدف قرار دادن یک کلمه کلیدی خاص فقط برای رتبه گرفتن صفحه موثر است.
- سنجش عملکرد در سطح موضوعی دقت بالاتری دارد؛ درحالیکه انجام همین کار در سطح کلمات کلیدی ممکن است دقت لازم را نداشته باشد و در نهایت نتیجه خوبی حاصل نشود.
- با فکر کردن به موضوعات، شما درواقع بیشتر به یک شخصیت انسانی شبیه خواهید بود تا یک ربات. همین شبیه بودن بیشتر به انسان باعث میشود تا محتواهایی را خلق کنید که کاربران به آن اهمیت میدهند.
- چگونه یک مدل خوشه ای تولید محتوا بسازیم؟
در قدم اول باید تحقیق کلمات کلیدی را کنار بگذارید یا حداقل شیوه استفاده خود از آن را تغییر دهید. شما در عین چک کردن ترافیک بالقوه برای موضوع هسته خود، باید محتواهای پشتیبان یا همان محتواهای اطراف هسته را بر اساس نیازها و علایق مخاطبان بنویسید و در نهایت محتوایی را تحویل دهید که مطابق با خواستههای آنها باشد.
بهطورکلی، عبارتهای جستجو را میتوان در سه دسته طبقهبندی کرد:
- تراکنشی
- اطلاعاتی
- ناوبری
فعالین سئو برای تقریبا یک دهه است که به این صورت به کلمات کلیدی فکر کردهاند و درحالیکه جستجوی صوتی لایههای اضافهای از پیچیدگی را به این مدل افزوده است، اما اصول اولیه تغییری نکردهاند.
- جستجوی تراکنشی مانند «خرید میز ایستاده» یا «خرید بلیط کنسرت محسن یگانه»
- جستجوی اطلاعاتی مانند «گربهها چقدر غذا میخورند» یا «وضعیت آبوهوای امروز شهر تهران»
- جستجوی ناوبری مانند «سایت وزارت امور خارجه ایران» یا هر جستجوی این چنینی برای دسترسی به یک صفحه وب
درحالیکه صفحات محصولات شما ممکن است برای جستجوهای تراکنشی اهمیت بیشتری قائل باشند، اما شما باید فعالیتهای بازاریابی محتوایی خود را بیشتر روی جستجوهای اطلاعاتی متمرکز کنید.
البته اگر بتوانید که هر سه موضوعات را بهصورتی یکسان پوشش دهید که چه بهتر، ولی در شرایطی که مجبور شدید یکی را انتخاب کنید، جستجوهای اطلاعاتی بهترین گزینه هستند. پوشش دادن هر سه این موضوعات تمرکز روی پایین فانل را آسانتر میکند، اما توجه داشته باشید که این کار نمیتواند افراد را در وهله اول به درون فانل ببرد.
یک روش بسیار ساده برای فکر کردن به فانل محتوایی به این صورت است:
بالای فانل: برای افرادی که ممکن است هرگز نام کسبوکار شما را نشنیدهاند و هنوز به پیشنهادات شما اهمیتی نمیدهند.
میانه فانل: برای افرادی که کم کم میفهمند به محصولات یا سرویسهای شما نیاز دارند، اما هنوز در تصمیمگیری به قطعیت نرسیدهاند.
پایین فانل: افرادی که میدانند شما میتوانید یک راهحل را به آنها ارائه بدهید و کسبوکار شما را به عنوان یک گزینه مدنظر دارند.
اغلب بازاریابان ترجیح میدهند تا در مورد پایین فانل محتوا تولید کنند. زیرا که در مورد آن بسیار مشتاق هستند و فکر میکنند که میتوانند با آن سریعتر به تبدیل برسند. اما این دست از بازاریابان باید حواسشان باشد که از هول حلیم در دیگ نیفتند. زیرا که تولید محتوا برای پایین فانل وقتیکه کاربران شما هنوز در بالای فانل قرار دارند یا حتی فعلا به آن وارد نشدهاند کاری بیهوده است.
مشتریان هدف، عباراتی که آنها ممکن است در فضای آنلاین جستجو کنند و موقعیت خود برای پاسخگویی به سوالات و نیازهای آنها را مدنظر داشته باشید. در سایت AnswerThePublic.com میتوانید با جستجویی یک کلمه کلیدی بلند در مورد محصول یا سرویس خود، تمامی اطلاعات لازم اعم از افراد جستجوکننده، زمان جستجو و موقعیتهای مکانی جستجو کنندگان و… را به دست آورید. تمامی اطلاعات این سایت بر اساس دادههای گوگل هستند.
در مرحله بعد باید در مورد نحوه خوشهبندی محتواهای خود برای پاسخگویی به این عبارات جستجو شده فکر کنید. نکته کلیدی در اینجا این است که به جای کلمات کلیدی، روی نوع موضوعاتی که میخواهید کسبوکارتان برای آنها در موتورهای جستجو ظاهر شود تمرکز کنید.
سپس باید برای یک موضوع خاص و مرتبط، نقشه محتوایی تهیه کنید. یک صفحه هسته را طراحی کنید. اکنون بر اساس اطلاعاتی که در سایت AnswerThePublic.com یا هر تحقیق دیگری به دست آوردهاید، تمامی مقالاتی که میتوانند زیر عنوانها یا جستجوهای بلند را پوشش دهد را در این صفحه بیاورید.
در زمان انتخاب یک موضوع به عنوان هسته کار، موارد زیر را مدنظر داشته باشید:
- آیا من علاقهمند هستم تا در بلند مدت در مورد این موضوع محتوا تولید کنم یا این فقط یک علاقه زودگذر است؟
- آیا مخاطبان من اهمیتی به این موضوع میدهند؟
- آیا سرمایهگذاری مالی و معنوی رقبا روی این موضوع بیشتر از من است؟ اگر هست، آیا روشی هست که بتوانم هوشمندانهتر کار کنم و از آنها جلو بیفتم؟
- آیا این موضوع به اندازهای بزرگ و گسترده هست که به عنوان موضوع هسته در نظر گرفته شود؟ آیا لازم هست که در چارچوب بزرگتری فکر کنم؟
- آیا میتوانم محتوای بالا، میانه و پایین فانل برای این موضوع تولید کنم؟
قبل از آغاز تولید محتوا باید در مورد موضوع هسته خود به قطعیت برسید؛ زیرا که انتخاب اشتباه آن میتواند زمان و منابع مالی بسیار زیادی را از شما تلف کند.
شما همچنین باید موضوع هسته خود را همواره بروز نگه دارید و البته خوشههای محتوایی خود را حفظ کنید. اگر تولید محتوا را به عنوان یک داستان حماسی در نظر بگیریم، موضوعی که برای هسته انتخاب میکنید درواقع همان قهرمان داستان است. این قهرمان هرچقدر که بهتر پرورش یافته باشد، داستان جذابتری خواهید داشت.
بعد از انتشار هر محتوای زیر موضوع در خوشه، با آنکر تکستهای مرتبط به صفحه هسته لینک بدهید. نتیجه این کار ایجاد یک مسیر روشن به صفحه است که به موتورهای جستجو کمک میکند تا بدانند کدام صفحه را باید رتبهبندی کنند.
نظر شما در مورد مدل خوشه ای تولید محتوا چیست؟ آیا تاکنون از این مدل تولید محتوا در استراتژی بازاریابی محتوایی خود استفاده کردهاید؟ منتظر شنیدن تجربیات شما هستیم.
رفرنس:آژانس دارت
برای به اشتراک گذاشتن این مطب در شبکه های اجتماعی از لینک های زیر استفاده کنید:
کسب اطلاعات بیشتر